Pieni Koiruus - historia Yhteystiedot Henkilökunta Tiedotteet
Kurssikalenteri Yksityiskonsultaatio Koulutus seuroille / ryhmille Vinkkejä koulutukseen Ilmoittautumiskäytäntö
Toiminta-ajatus Ilmoittautuminen
Kuvia kursseiltamme Kuvia tapahtumistamme
Pieni Koiruus Facebookissa Linkkejä

 
Sananen kouluttamisesta

 
Sana koulutus saattaa kuulostaa vaativalta, mutta todellisuudessa se on hauskaa ja palkitsevaa sekä ohjaajalle että koulutettavalle. Koiran ja ohjaajan suhde lähenee, kontakti vahvistuu ja kaupan päälle omistaja oppii "lukemaan" koiraansa paremmin. Hyvin koulutettu koira on omistajansa ilo ja ylpeys, se on myös itsevarmempi ja luottavaisempi ja sille voidaan sallia enemmän vapauksia kuin kouluttamattomalle lajitoverilleen. Voidaan oikeastaan todeta, että koiran koko elämä on oppimisen aikaa, aikuinen koira - samoin kuin ihminenkin - vain omaksuu asiat hieman hitaammin. Pennun kanssa ensimmäisen vuoden aikana kärsivällisesti ja johdonmukaisesti tehty työ palkitsee varmasti kaikessa myöhemmässä toiminnassa. Monet koiran omistajat käyttävät enimmäkseen liikuntaa koiransa energian purkamiseen. Liikunta on tottakai koiralle elintärkeää, mutta varsinaista aivojumppaa siihen ei juurikaan liity. Etenkään nuorta / aikuista koiraa ei pelkkä liikunta saa väsyneeksi, vaan se tarvitsee aktivointia. Kaikenlainen uuden opettelu ja erilaisten tehtävien ratkaiseminen on koiralle tehokasta aivojumppaa ja kun opiskelusta vielä saa palkkion, tuottaa se koiralle suurta mielihyvää, kasvattaa koiran itseluottamusta ja halua toimia kanssasi.  

Vinkkejä sopivan oppiaiheen valintaan

     » Pikkupennut, ikä 2kk-5kk:
  Sosiaalistumisen parasta aikaa, suosittelemme taaperokurssia ja arkitottelevaisuuden alkeita, leikkiä omistajan ja muiden sopivan kokoisten ja terveiden pentujen kanssa. Pennun tulisi totutella uusiin asioihin ja tilanteisiin, uusiin paikkoihin ja ihmisiin.
     » Pennut alle 12kk:
  Suosittelen mm. arkitottelevaisuuden alkeisoppeja ja / tai jatko-opintoja, tutustumista eri harrastuslajeihin. Alle vuoden ikäisenä pennun tulisi päästä kokemaan mahdollisimman paljon sellaisia tilanteita, mitkä sen elämään jatkossakin liittyvät, esim. kulkuvälineet, tilat, materiaalit, äänet, hajut jne.
     » Nuoret koirat ja aktiiviset koirat:
  Rutiinit tutuiksi, tehokkaan oppimisen aika jatkuu murrosikään saakka. Murrosikä voi tuoda mukanaan parin kuukauden "mörköjakson" myös koirille, mutta se menee pian ohi. Kertaa jo opittuja taitoja ja syvennä niitä. Huomioi, että koira kehittyy myös taukojen aikana, joten muista riittävä lepo. Vilkkaus on myös yksilöllistä ja normaalia nuorille koirille, mutta yliaktiivisuuden hallintaan kannattaa hakea apua. Viimeistään tässä vaiheessa olisi hyvä, että koirallasi olisi jokin säännöllinen harrastus / työ, missä se pääsee kehittymään.

     » Aikuiset koirat:
Suosittelen ehdottomasti jonkin säännöllisen, yhteisen harrastuksen aloittamista koirasi kanssa viimeistään tässä vaiheessa, sillä oppiva koira on onnellinen koira. Lisäksi erilaiset hallintaan ja aktivointiin liittyvät kurssit sekä fyysiseen huoltoon liittyvät opinnot motivoivat eteenpäin harrastuksissanne ja arkiaskareissanne. Uusia harrastuslajeja kannattaa kokeilla rohkeasti, jotta löytyy ne itselleen ja koiralleen parhaiten sopivat. Jos sinun on vaikea keksiä yhteistä harrastusta, niin kysy rohkeasti vinkkejä.

     » Seniorikoirat:
Älä jätä vanhenevaa koiraasi laakereilleen lepäämään, sillä koira oppii koko elämänsä ajan. Tarjoa vanhenevalle koirallesi aivojumppaa ja virikkeitä, jotta pidät sen virkeänä myös seniori-iässä. Fyysisestä hyvinvoinnista huolehtiminen on vanhenevalle koiralle erityisen tärkeää. Niveliä rasittaa vähemmän pehmeä maasto, uiminen, nurmella harjoitteleminen. Rally-tokosta on moni löytänyt seniorikoiralleen loistavan harrastuksen, samoin kaverikoiratyöstä nauttii moni. Ota mummo- ja pappakoirasi mukaan seikkailuihin - vaikka vauhti hidastuu, niin anna koirasi tuntea olevansa sinulle SE TÄRKEIN elämänsä loppuun saakka.


 

 
Copyright
Susanna Turtiainen
Pieni Koiruus 2016